Αρχική Σελίδα - Home Page      
  Angelus Novus | Ιστορικό |  
 
  Angelus Novus
  Ιστορικό
  Στόχοι
  Το Όνομα
  Μέλη
  Συνεργάτες
  Θέατρο ΌΡΑ
  Παραστάσεις
  Κουκλοθέατρο
  Θεατρικά Βραδινά
  Τρέχουσα Περίοδος
  Στούντιο Κοιτώνες
  Περί Θεάτρου
  Επικοινωνία
 

Η θεατρική ομάδα Angelus Novus λειτουργεί υπό την μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας και έχει την έδρα της στην Θεσσαλονίκη.

Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2003 από τους : Δαμιανό Κωνσταντινίδη, σκηνοθέτη και θεατρολόγο, Έφη Δρόσου, ηθοποιό και κινησιολόγο, Γιώργο Βασικαρίδη, μουσικό.

Από το 2007, την διεύθυνσή της αναλαμβάνουν ο Δαμιανός Κωνσταντινίδης και η Ιωάννα Μαμακούκα, θεατρολόγος-κουκλοπαίχτρια.
Μέχρι το 2006 ετοιμάζει και παρουσιάζει τη δουλειά της στο Στούντιο ΚΟΙΤΩΝΕΣ, μία αίθουσα των κοιτώνων του πρώην Στρατοπέδου ΚΟΔΡΑ, που της είχε παραχωρήσει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Καλαμαριάς και που η ίδια διαμόρφωσε σε θέατρο και ανέδειξε σε χώρο αξιόλογων καλλιτεχνικών αναζητήσεων.
Από το 2005, περιλαμβάνει στον ετήσιο προγραμματισμό της και παραστάσεις κουκλοθεάτρου, ενώ, σε συνεργασία με την ομάδα Λύκη Βυθού, διοργανώνει το «Προς Παράστασιν», σειρά δραματοποιημένων αναγνώσεων άπαιχτων κειμένων, ελληνικών και ξένων.

Το 2007, ήταν υποψήφια για το Βραβείο Καλλιτεχνικού Οργανισμού Περιφέρειας που απονέμουν οι κριτικοί θεάτρου.

Το 2011 αναλαμβάνει τη διαχείριση του Θεάτρου ΌΡΑ (πρώην "Μικρό Θέατρο") και δημιουργεί σε δεύτερο, γειτονικό χώρο το Studio Όρα. [μέχρι το 2015]

Έχει επιχορηγηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού
την περίοδο 2006-7 για τα έργα: Έρωτας-Έρωτας, παραμύθια του Περώ και του Άντερσεν, και
Scabriο2, μονόπρακτα της Ελένης Μερκενίδου και του Κ. Σ. Δαμιανού,
την περίοδο 2007-2008 για τα έργα: Ούτε εγώ ήμουν εκεί, ούτε εσείς να το πιστέψετε, ελληνικά λαϊκά παραμύθια, και Ηρακλείδαι του Ευριπίδη,
την περίοδο 2008-2009 για τα έργα: Όπως Σας Αρέσει του Σαίξπηρ, Ο Κυνηγός και Τα Πετειναράκια, παραμύθια από την Ελλάδα και τη Γεωργία.
την περίοδο 2009-2010 για τα έργα: Ο Θάνατος του Τενταζίλ, του Μωρίς Μαίτερλινκ και Μυστήριον Ξένον, δύο διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (Άνθος του Γιαλού, Η Ντελησυφέρω).
την περίοδο 2012-2013 για το έργο: Η Σονάτα των φαντασμάτων, του Αύγουστου Στρίντμπεργκ
________________________________________

Από τον Οκτώβριο του 2003 μέχρι σήμερα ανέβασε τις εξής παραστάσεις:

- Φαύστα του Μποστ, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ, σε σκηνοθεσία Δαμιανού Κωνσταντινίδη (2003).

- Ένα κάρο παραμύθια, τρία παραμύθια του Όσκαρ Ουάιλντ, (Ο Εγωιστής Γίγαντας, Το Αηδόνι και το Τριαντάφυλλο, Η Αριστοκρατική Ρουκέτα), σε διασκευή και σκηνοθεσία Δαμιανού Κωνσταντινίδη. Παίχτηκε στα πλαίσια της «Παραθινούπολης» (υπαίθριες εκδηλώσεις του Δήμου Καλαμαριάς για παιδιά στο πρώην Στρατόπεδο ΚΟΔΡΑ) και στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ. Συμπαραγωγή με τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Καλαμαριάς (2003 - 2004).

- Preparadise Sorry Now, του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Δαμιανού Κωνσταντινίδη (Στούντιο ΚΟΙΤΩΝΕΣ, 2004).

- Οράτιος και Mauser, του Χάινερ Μύλλερ, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Δαμιανού Κωνσταντινίδη (Στούντιο ΚΟΙΤΩΝΕΣ, 2004-2005).

- Εμείς θα κάνουμε τον γύρο του κόσμου, κουκλοθέατρο πάνω σε μια ιδέα της Ιωάννας Μαμακούκα. Σκηνοθεσία: Vinciane Saelens και Δαμιανός Κωνσταντινίδης. Παίχτηκε στην Μασσαλία και το Παρίσι, επίσης στην Θεσσαλονίκη (στην Δ.Ε.Θ. σε συνεργασία με την YUΡPI, στο Βαφοπούλειο, στο Στούντιο ΝΕΜΕΣΗ, στο Στούντιο VIS MOTRIX...), στην Αθήνα στο Θέατρο ΦΟΥΡΝΟΣ (2005-2007).

- Η Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, διασκευή - σκηνοθεσία Δαμιανός Κωνσταντινίδης. Παίχτηκε στην Θεσσαλονίκη (Στούντιο ΚΟΙΤΩΝΕΣ, Απρίλιος – Μάιος 2006), στην Κρήτη (Φεστιβάλ Ζέφυρος, Νωπήγεια Χανίων, πάνω σε ένα βράχο εν μέσω της θαλάσσης, Αύγουστος 2006) και στην Αθήνα (στην αυλή του ΚΡΑΤΗΡΑ και στην αυλή του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ, Σεπτέμβριος 2006).

- Ο Μαύρος Πρίγκιπας, του Κ. Σ. Δαμιανού, σκηνοθεσία Δαμιανός Κωνσταντινίδης, α΄εκδοχή. Παίχτηκε στο Φεστιβάλ «Το δάκρυ του κωμικού ρόλου» που διοργάνωσε το Θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ (Αθήνα, Απρίλιος 2006) και στο 1o BALKAN PERFORMING ARTS MARKET (Θεσσαλονίκη, ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ, Ιούνιος 2006)

- Έρωτας-Έρωτας, (Ο Ρικέτος με την τούφα του Περώ και Ο Μολυβένιος Στρατιώτης του Άντερσεν) διασκευή Ιωάννας Μαμακούκα και Δαμιανού Κωνσταντινίδη, σκηνοθεσία/σκηνογραφία: Δαμιανός Κωνσταντινίδης, εικαστικό κουκλοθέατρο με φιγούρες εμπνευσμένες από πίνακες του Μιρό και του Κλε, και με μουσική Βιβάλντι. Παίχτηκε στην Αθήνα στο Θέατρο ΦΟΥΡΝΟΣ και στο Εργαστήρι της ΜΑΙΡΗΒΗΣ, στην Θεσσαλονίκη στο Στούντιο ΝΕΜΕΣΗ και στο Βαφοπούλειο, καθώς επίσης και στις πόλεις : Κιλκίς, Καβάλα, Ξάνθη, Σέρρες…(2006-7)

- Τρικυμία, της Ελένης Μερκενίδου, σκηνοθεσία Δαμιανός Κωνσταντινίδης, σχόλιο στο ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ (Στούντιο ΚΟΙΤΩΝΕΣ, Δημοτικό Θέατρο Κερατσινίου, Χώρος Τέχνης Ασωμάτων στην Αθήνα, 2007)

- Στα άκρα, των Ντάριο Φο – Φράνκα Ράμε, σκηνοθεσία Κωνσταντίνα Ματζίρη. (Στούντιο ΚΟΙΤΩΝΕΣ, Κιλκίς, Έδεσσα..., 2007)

- Scabrio 2 (Ο Μαύρος Πρίγκιπας, του Κ. Σ. Δαμιανού, και Κάλυ η Κωλε-ξιονέρ, της Ελένης Μερκενίδου), σκηνοθεσία Έφη Δρόσου και Δαμιανός Κωνσταντινίδης (Στούντιο ΚΟΙΤΩΝΕΣ, 2007)

- Ούτε εγώ ήμουν εκεί, ούτε εσείς να το πιστέψετε, παράσταση βασισμένη σε ελληνικά λαϊκά παραμύθια και τραγούδια σε δύο μέρη που μπορούν να παίζονται και χωριστά (Ο Σιμιγδαλένιος και Μύθοι Ζώων), σκηνοθεσία Δαμιανός Κωνσταντινίδης, ερμηνεία Ιωάννα Μαμακούκα (Βαφοπούλειο, συμμετοχή στα μβ΄Δημήτρια 2007)

- Ηρακλείδαι, του Ευριπίδη, μετάφραση Ελένη Μερκενίδου, σκηνοθεσία Δαμιανός Κωνσταντινίδης (Θέατρο ΒΑΦΕΙΟ στην Αθήνα, Θέατρο Κήπου στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια των Γιορτών Ανοιχτού Θεάτρου, 2008, Φεστιβάλ Προτάσεις - Θέατρο Αμαλία, 2009)

- Ο Κυνηγός και Τα Πετειναράκια, λαϊκά παραμύθια από την Ελλάδα και τη Γεωργία, σκηνοθεσία Δαμιανός Κωνσταντινίδης, ερμηνεία Ιωάννα Μαμακούκα (Βαφοπούλειο, Βυζαντινό Μουσείο..., 2008-9, Εργαστήρι ΜΑΙΡΗΒΉ Αθήνα 2017)

- Όπως Σας Αρέσει, του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, μετάφραση Ελένη Μερκενίδου, σκηνοθεσία Δαμιανός Κωνσταντινίδης (Θέατρο ΒΑΦΕΙΟ στην Αθήνα, 2009)

- Μυστήριον Ξένον, δύο διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (Άνθος του Γιαλού, Η Ντελησυφέρω), σκηνοθεσία Δαμιανός Κωνσταντινίδης, ερμηνεία Ιωάννα Μαμακούκα (Μουσείο Αθλητισμού Θεσσαλονίκης, Βαφοπούλειο, 2009-10)

- Ο Θάνατος του Τενταζίλ, του Μωρίς Μαίτερλινκ, μετάφραση και σκηνοθεσία Δαμιανός Κωνσταντινίδης (Θέατρο ΒΑΦΕΙΟ-Λάκης Καραλής, Αθήνα, 2010)

- Πώς να πω, 5 μονόπρακτα του Σάμουελ Μπέκετ, μετάφραση και σκηνοθεσία Δαμιανός Κωνσταντινίδης (Θέατρο Σοφούλη, Βαφοπούλειο, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών, 2010-11)

- Ικέτιδες, του Αισχύλου [3 εκδοχές], μετάφραση Ελένη Μερκενίδου, σκηνοθεσία Δαμιανός Κωνσταντινίδης (Θέατρο Σοφούλη, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θέατρο Όρα, 2010-11)
- Καροτοπάντζαρο, ντοματόπρασο, μαϊντανομαρούλι κι ένα κρεμμύδι λείπει (λύπη;), σενάριο Ιωάννας Μαμακούκα και Δαμιανού Κωνσταντινίδη, σκηνοθεσία Δαμιανός Κωνσταντινίδης, ερμηνεία Ιωάννα Μαμακούκα (παιδικός σταθμός Κοπερτί, Βαφοπούλειο, Φεστιβάλ κουκλοθεάτρου του Κιλκίς, 2011)
- Είστε όλοι σας καθάρματα, του Ροντρίγκο Γκαρσία, μετάφραση και σκηνοθεσία Δαμιανός Κωνσταντινίδης (Θέατρο Όρα, Crisis Art Festival στο Αρέτσο-Ιταλία, Θέατρο Φούρνος-Αθήνα, 2012)
- Το Συσσίτιο, κείμενα των: Τζόναθαν Σουίφτ, Ρ. Γκαρσία, Μπρεχτ, Μποστ, Κ.Σ. Δαμιανού, κ.ά., σύνθεση, στίχοι τραγουδιών-σκηνοθεσία Δαμιανός Κωνσταντινίδης (Θέατρο Κήπου, Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου, 2012)
- Insenso, του Δημήτρη Δημητριάδη (Studio Όρα, 2012, Θέατρο Πορεία-Αθήνα, Φεστιβάλ Δήμου Ζωγράφου, 2013, ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΘΗΝΑ-Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, 2014
- Η Σονάτα των φαντασμάτων, του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, μετάφραση και σκηνοθεσία Δαμιανός Κωνσταντινίδης (Studio Όρα, 2012-2013)

- Κάτω από το Γαλατόδασος, του Ντύλαν Τόμας, μετάφραση Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ (Studio Όρα, 2013 και Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ, 2016)
- Φοβάσαι τη σκιά σου;, ελληνικά λαϊκά παραμύθια σε διασκευή Αφρούλης Μπέρσου (Στούντιο Νέμεση 2015, Θέατρο Τ., Φεστιβάλ κουκλοθεάτρου του Κιλκίς, 2016)
________________________________________

Συμμετοχές :

- στο Φεστιβάλ «Το δάκρυ του κωμικού ρόλου» που διοργάνωσε το Θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟΥ (με τον Μαύρο Πρίγκιπα, του Κ. Σ. Δαμιανού, Αθήνα, Απρίλιος 2006)

- στο 1o BALKAN PERFORMING ARTS MARKET (με τον Μαύρο Πρίγκιπα, του Κ. Σ. Δαμιανού, Θεσσαλονίκη, ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ, Ιούνιος 2006)

- στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Εναλλακτικού Θεάτρου ΖΕΦΥΡΟΣ (Νωπήγεια Χανίων, Αύγουστος 2006, με την Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη)

- στις «Συναντήσεις με το αύριο» που διοργάνωσε ο Δήμος Κερατσινίου (Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο Κερατσινίου, Φεβρουάριος 2007, με την Τρικυμία, της Ελένης Μερκενίδου)

- στα μβ΄Δημήτρια 2007 (Βαφοπούλειο, με το Ούτε εγώ ήμουν εκεί, ούτε εσείς να το πιστέψετε)

- στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του Δήμου Λατσίων Κύπρου (Κύπρος, Νοέμβριος 2007, με το Εμείς θα κάνουμε τον γύρο του κόσμου)

- στις Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης (Αύγουστος 2008, με τους Ηρακλείδες του Ευριπίδη και το 2012 με το Συσσίτιο)

- στο Φεστιβάλ "Προτάσεις" που διοργανώνει η ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ "ΤΕΧΝΗΣ" (Μάιος 2009, με τους Ηρακλείδες του Ευριπίδη)

- στο 1ο Fringe φεστιβάλ (θέατρο δρόμου), στην Αθήνα (καλοκαίρι 2010)

--στο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του Κιλκίς (από το 2006 και μετά, με όλες τις παραστάσεις για παιδιά)
-στο CRISIS ART FESTIVAL, Αρέτσο-Ιταλία με το Είστε όλοι σας καθάρματα του Ρ. Γκαρσία (Ιούλιος 2012)
-στο καλοκαιρινό Φεστιβάλ Δήμου Ζωγράφου και στο ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΘΗΝΑ με το Insenso του Δ. Δημητριάδη (2014)

 

 
 
  design & support by Design & Support by ITIS - Visit our website   Επικοινωνία | Αρχική