ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕΤΡΟ
ΟΜΑΔΑ ANGELUS NOVUS - 2021
Συντελεστές
Συντελεστές:
Συγγραφέας: Γουίλιαμ Σαίξπηρ
Μεταφραστής: Ελένη Μερκενίδου
Σκηνοθεσία – διασκευή – δραματουργία: Δαμιανός Κωνσταντινίδης
Σκηνικά – κοστούμια: Σοφία Τσιριγώτη
Μουσική και Επιμέλεια ήχου: Γιώργος Χρυσικός
Κινησιολογία: Ιωάννα Μήτσικα
Μακιγιάζ: Μαρία Αλεξανδρίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Μιχαλάκος
Φωτογραφίες: Buba Soso Gabedava
Ηλεκτρολόγος: Ηλίας Καλαϊτζίδης
Κατασκευές: Κώστας Πασχαλίδης
Παίζουν:
Ιωάννης Καμπούρης
Αντιγόνη Μπάρμπα
Θανάσης Διμηνάς
Γιώργος Μιχαλάκος
Περικλής Σταύρου
Θανάσης Τζιντζιός
Γιώργος Χρυσικός
Συνεργείο βιντεοσκόπησης:
Γιώργος Γεωργακόπουλος
Άλκηστις Σαρμά
Χασάν Σεχ
Η παράσταση κινηματογραφήθηκε από τις 19 έως τις 22 Μαΐου 2021 ΤΟΠΟΣ FIX IN ART – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ευχαριστούμε το Κ.Θ.Β.Ε. για τον δανεισμό των κοστουμιών και των αντικειμένων της παράστασης.
Για το έργο
ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Ακατάτακτο και «προβληματικό», όπως χαρακτηρίζεται, το Με το ίδιο μέτρο γράφεται λίγο μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Α΄ και παρουσιάζεται μπροστά στον νέο βασιλιά, τον συντηρητικό Ιάκωβο Α΄, το 1604. Εμπνέεται από την ευαγγελική ρήση: Μὴ κρίνετε, ἵνα μὴ κριθῆτε· ἐν ᾧ γὰρ κρίματι κρίνετε κριθήσεσθε, καὶ ἐν ᾧ μέτρῳ μετρεῖτε μετρηθήσεται ὑμῖν. (Ματθ. 7, 1-2), και θέματά του είναι η δολιότητα της κρατικής εξουσίας, η διαφθορά των ανθρώπων όταν αναλαμβάνουν δημόσιες θέσεις, η εγγενής σε κάθε άνθρωπο ροπή προς την «αμαρτία», ή η δυσκολία να είσαι αναμάρτητος.
Σε μια φανταστική παρακμιακή Βιέννη, ο δούκας αφήνει ξαφνικά την εξουσία στον αδέκαστο Άγγελο, και αποσύρεται. Μεταμφιεσμένος όμως σε καλόγερο κυκλοφορεί στην πόλη και παρακολουθεί τη ζωή των υπηκόων του. Ο Άγγελος ενεργοποιεί παλιούς νόμους και καταδικάζει σε θάνατο τον Κλαύδιο που άφησε έγκυο την κοπέλα που επρόκειτο να παντρευτεί. H αδελφή του Κλαύδιου, Ισαβέλλα, δόκιμη μοναχή, προσφεύγει στον Άγγελο και του ζητάει χάρη. Εκείνος της ζητάει ερωτικά ανταλλάγματα. Ο Δούκας επεμβαίνει, αποκαθιστά την «τάξη», και κρατάει για τον εαυτό του την Ισαβέλλα.
Αντί σκηνοθετικού σημειώματος
ΑΝΤΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ
Ελέγχω το σώμα του άλλου οριοθετώ την επιθυμία του κανονικοποιώ τις ορμές του καταδικάζω την εκτροπή της σάρκας του φορώ την ανελέητη μάσκα της ηθικής είμαι ο ασκών την εξουσία είμαι ο «ανεξουσίαστος» μπορώ να καταπατώ τους νόμους που ο ίδιος επιβάλλω είμαι ο τύραννος απαγορεύω τον άνθρωπο αγορεύω τον θάνατο απονέμω δικαιοσύνη είμαι ο μέγας υποκριτής
Πώς να σκεφτώ τη σκηνοθεσία ό,τι πω ό,τι γράψω εδώ θα το ανατρέψει η πράξη οφείλει να το ανατρέψει αντιλαμβάνομαι το δράμα το χιούμορ το αμφίβολο του έργου τι θεωρείται ηθικό τι ανήθικο αλλά αυτό δεν λέει τίποτα για το τι θα είναι η παράσταση η παράσταση είναι η άλλη η μη προβλέψιμη πραγματικότητα είναι πέραν της ηθικής πέραν της όποιας ανηθικότητας κι ας φλερτάρει και με τις δύο είναι αυτό που θα γεννήσει η συνάντηση με… δεν είναι αυτό που εδώ θα γράψω δεν είναι αυτό που έγραψε κάποτε ένας συγγραφέας είναι αυτό που τελευταία στιγμή θα αποφασιστεί σε συνάρτηση με… αυτό που κάθε στιγμή θα αποφασίζει ένας θεατής
κι όμως φαντάζομαι μια Βιέννη στα πρόθυρα να γίνει Alphaville μια περίεργη χώρα χαβούζα έγκαυλων σωμάτων που κάποιος θα θελήσει να περιορίσει να ορίσει ένα κείμενο –του Σαίξπηρ;- υλικό κυρίως και πρόσχημα μπολιασμένο –ίσως- και με άλλα κείμενα δράσεις σε χώρους απρόσμενους εκτός θεάτρου ένα πάρκινγκ όπου θα πάρει το αμάξι του να φύγει ο δούκας ένα χώρο κρυφών συναντήσεων μια δημόσια αδειανή πισίνα ή χαμάμ ή… όπου συνευρίσκονται πόρνες κολασμένοι έκφυλοι άρχοντες τιμωροί αστυνομικοί δήμιοι καταδικασμένοι σε θάνατο μοναχοί και μοναχές αναχωρητές κι άλλοι ψευτοκαλόγεροι προσπαθώντας ο ένας να ξεγελάσει τον άλλον να τον… μια κόλαση ούτως ή άλλως όπου ηθική κι ανηθικότητα δείχνουν η καθεμιά τον μαύρο φλεγόμενο πάτο τους χωρίς υπόνοια παραδείσου μόνον ίσως προσποιητού αυτό το επιβεβλημένο και βεβιασμένο happy end όπου όλοι βολεύονται όπως-όπως κατά το δοκούν πάντα ενός δούκα, μιας ανώτερης εξουσίας…