Φαύστα ή Η Απολεσθείς κόρη
ΟΜΑΔΑ ANGELUS NOVUS - ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ», 2003.
Συντελεστές
Συντελεστές:
Συγγραφών: Μποστ
Σκηνοθετών: Δαμιανός Κωνσταντινίδης
Σκηνογραφών και Ενδυματολογών: Απόστολος Αποστολίδης
Μουσικοσυνθέτων: Γιώργος Βασικαρίδης
Κινησιολογών: Έφη Δρόσου
Βοηθών σκηνοθετών: Αντωνία Γεωργιάδου
Υποκριτών και ασμενομένων (κατά σειράν εμφανίσεως):
Έφη Δρόσου (Φαύστα), Μαρία Ταρατόρη (Ελένη, Κα Ιατρού), Σωτήρης Ταχτσόγλου (Γιάννης), Άννυ Ντουμούζη (Μαριάνθη), Χρύσα Παπά (Ριτσάκι), Κώστας Καπετάνιος (Κος Ιατρού), Λάζαρος Βαρτάνης (Νέος).
Μουσικευόντων ζωντανώς:
Γιώργος Βασικαρίδης (πιάνο), Αλέξανδρος Σταυρίδης (κλαρινέτο), Χριστίνα Γεωργελή (βιολί), Στέφανος Αλμετίδης (κιθάρα), Θεόφιλος Παυλίδης (ντραμς, κρουστά).
Αντί σκηνοθετικού σημειώματος
ΑΝΤΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ
Διαλέξαμε για εναρκτήριο έργο μας την Φαύστα του Μποστ. Όχι τυχαία. Θέλαμε να αρχίσουμε με ένα μεγάλο γέλιο και να το μεταδώσουμε. Θέλαμε η πρώτη μας επαφή με τον κόσμο να είναι μια χαρούμενη γιορτή, ελληνική ει δυνατόν, μια πρόσκληση για διασκέδαση υγιή και μη στερημένη περιεχομένου.
Η Φαύστα με την απίθανη πλοκή της, τα τραγούδια και τους χορούς της, με την σάτιρά της του ελληνικού, γλωσσικού και αισθητικού, αλαλούμ, με τις πολιτικές αιχμές της, ανταποκρίνεται πλήρως σ’ αυτές τις προσδοκίες μας.
Ανεβάζω την Φαύστα για 4η φορά. Πέρα από την χαρά του σκηνοθέτη να ανακαλύπτει ότι ένα κείμενο (ίσως όχι κάθε κείμενο, αλλά σίγουρα ένα καλό κείμενο) μπορεί να ανέβει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, υπάρχει μέσα μου και το αίσθημα μιας δίκαιης επανόρθωσης: πριν δύο χρόνια, η Φαύστα, πάλι σε δική μου σκηνοθεσία, παιζόταν σε ένα μικρό υπόγειο χώρο, με τους θεατές κολλημένους πάνω στους ηθοποιούς, με τους ηθοποιούς να δίνουν διπλές παραστάσεις για να ανταποκριθούν στην επιθυμία του κοινού να δει το έργο, με το έργο να κατεβαίνει πριν ολοκληρώσει τον κύκλο του, παρά την μεγάλη επιτυχία, λόγω άλλων, ανειλημμένων υποχρεώσεων της ομάδας. Ένοιωθα λοιπόν πως χρωστούσα μια ακόμη Φαύστα και στους συντελεστές εκείνης της παράστασης και σε μένα τον ίδιο αλλά και σ’ όσους θεατές ήθελαν και δεν πρόλαβαν να την δουν. Ωστόσο δεν πρόκειται στην πραγματικότητα για επανάληψη αλλά για μια νέα αντιμετώπιση του κειμένου, μεταφερμένου αυτή την φορά στην δεκαετία του ’60, την εποχή δηλαδή της συγγραφής του που είναι και η εποχή της ακμής του λεγόμενου παλιού ελληνικού κινηματογράφου (έχουν προηγηθεί μια Φαύστα σε στυλ οπερέτας του 19ου αιώνα, μια άλλη θρίλερ, μια τρίτη έντονα ερωτική και κιτς)
Δαμιανός Κωνσταντινίδης
Κριτικές
ΚΡΙΤΙΚΕΣ
Ζωή Βερβεροπούλου: «Τραγωδία φαιδρότατη και διαχρονική», ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 01/12/2003
«Η θεατρική ομάδα Angelus Novus (…) προτείνει ένα θέαμα διασκεδαστικό και ολοζώντανο. Το νεανικό κέφι του θιάσου συνδαυλίζει και κατευθύνει ο Δαμιανός Κωνσταντινίδης, σκηνοθετώντας το ξεκαρδιστικό γλωσσικό κιτς και τη σκανδαλιάρικη, συχνά σουρεαλιστική έμπνευση του Μποστ (.) με την ανάλογη φιλοπαίγμονα διάθεση και όλο το σφρίγος της υπερβολής που το ίδιο το κείμενο υποβάλλει.»
Φώτος Λαμπρικίδης: «Το σκηνικό απίθανο», CITY, τεύχος 124, 19-25/12/2003
«Η σκηνοθεσία του Δ. Κωνσταντινίδη ‘ξεδίπλωσε’ επί σκηνής το ‘απίθανο’ της σάτιρας με μη ρεαλιστικό τρόπο, επικεντρώνοντας στο στημένο παίξιμο των ηθοποιών με το ‘ψευδές πάθος’ και τις στομφώδεις ψυχολογικές αντιδράσεις των προσώπων. Μια απολαυστική σκιαγράφηση του παρωχημένου θεάτρου που, ακόμη και σήμερα, εντοπίζεται στη θεατρική μας ζωή.»